lauantai 23. marraskuuta 2013

Mielipiteet

Jotkut ihmiset kokevat muiden mielipiteet uhkana itselleen, tai sitten en vain käsitä, miksi esimerkiksi YouTube-videoon heitettyyn trollaukseen vastataan ikään kuin se olisi maailman suurin epäkohta. Mitä merkitystä yhden täysin tuntemattoman ihmisen mielipiteellä on tässä valtavassa maailmassa, ja miksi se koskettaisi juuri sinua? Miksi pitäisi nousta puolustuskannalle, jos joku ajattelee, että suosikkibändisi musiikki on paskaa? Ymmärrän sen, että jos tuollaisen kuulee jonkun sinulle läheisen ihmisten suusta, on tietty tunnereaktio oikeutettu ja täysin normaali, mutta miksi muutama merkki tietokoneen näytöllä vaikuttaisi millään lailla, paitsi jos hyökkäys kohdistuisi sinuun itseesi?


Ehkä kyse on vain temperamenttieroista. Saatan olla aiemmin maininnut, että en juurikaan menetä malttiani helposti. Toisinaan turhaudun ja se näkyy vetäytyväisyytenä, mutten oikeastaan koskaan ole raivonnut kenellekään (ehkä pitäisi), kun taas toiset kiihtyvät nollasta sataan muutamassa hetkessä oikean ärsykkeen sattuessa kohdalle. 

En ole koskaan ymmärtänyt myöskään mielipiteenvaihtoa internetitse, sillä en juuri näe, että tuollaisella olisi minkäänlaista vaikutinta mihinkään, oli sitten kyseessä poliittinen keskustelu, uskonnollinen debaatti tai vaikkapa se, että mikä pelikonsoli on paras. Politiikkakin pohjautuu lähinnä mielipiteisiin siitä, miten yhteiskuntaa pitäisi hallita, usko on henkilökohtainen tunnetila, jonka harvoin pystyy kumoamaan rationaalisuudella, ja pelikonsolin parhaus on sanan varsinaisessa merkityksessä mielipide. Mitä keskusteltavaa siitä on? "Mielestäni X on parempi kuin Y." "Ei, Y on parempi kuin X, koska blaablaablaa." "Ei, X:ssä on parempi nönnönnöö kuin Y:ssä." Ad infinitum.

En toki tarkoita, etteikö mielestäni olisi kiintoisaa kuulla muiden näkökantoja relevanteista asioista, päinvastoin. Tietyllä tavalla muiden näkökannoista saa referenssiä omiin mielipiteisiin, ja osaa sitten kyseenalaistaa ne. Parhaimmassa tapauksessa huomaa itse omat virheensä ajattelussa, mikä johtaa tietynlaiseen valaistumiseen, mutta en juuri näe pointtia siinä, että lähtee käännyttämään toista omien mielipiteiden mukaiseksi. Miksi minun mielipiteeni olisi yhtään sen parempi kuin tuon toisen, ja mitä merkitystä on sillä, vaikka olisikin? Onko tuon toisen ihmisen mielen muuttaminen tai sen yrittäminen oikeastaan merkityksellistä; entä jos olenkin itse "väärässä"?

Opinions are like assholes; everybody has one.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti