torstai 12. joulukuuta 2013

Ulkonäköpaineista, taas

Katsoin muutama päivä sitten YouTubesta luentotyyppisen videon naisten ulkonäköpaineista. Siinä tuli esille yksi pointti, jota en ollut ajatellut kovinkaan syvällisesti, nimittäin se, että media, panostaessaan nimenomaan tietyntyyppiseen naisvartaloon dehumanisoi naisen kokonaan pelkästään esineeksi. Kuinka usein näemmekään mainoksia, jossa on naisvartalo esillä, vaikka kyseinen tuote ei millään tavalla liittyisikään tuohon kuvaan. Kun esillä on vain yksi "oikea" kehonkuva, painostus saavuttaa tuollainen keho tulee eksplisiittisesti tai alitajuisesti naisen mieleen. Kun altistus on tarpeeksi jatkuvaa, alkaa itsekin uskoa, että tuollainen pitää olla.

Toinen asia, mikä tuli mieleen tuota videota katsoessa oli eräs tutkimus. Kyseisessä tutkimuksessa näytettiin kokeeseen osallistuneille miehille kuvia normaalisti pukeutuneista naisista, työkaluista ja bikineihin pukeutuneista naisista. Kokelaiden aivokuva tallennettiin kuvia katsellessa. Merkittävää oli, että sama alue, joka aktivoitui työkaluja, esineitä katsomalla oli vallitsevana alueena myös bikininaisia katsellessa. Miehen aivot siis tulkitsevat, ainakin 2D-kuvan tasolla, provosoivasti pukeutuvan naisen esineenä. Kenties tuo pätee myös reaalimaailman tilanteissa.

En tiedä, ovatko provosoivasti pukeutuvat ihmiset itsetunnoltaan keskivertoa alempana, mutta jos näin on, tietää tuo huonoa. Esimerkiksi vaikkapa normaalipainoinen nainen pyrkii laihduttamaan ja kiinteytymään, koska uskoo, ettei yksikään mies häntä halua sellaisena kuin hän nyt on. Kun prosessi on edennyt tarpeeksi pitkälle, alkaa hän olla hiukan tyytyväisempi ulkonäköönsä, jonka seurauksena hän uskaltaa pukeutua provosoivammin saadakseen jonkinlaista reaktiota vastakkaisessa sukupuolessa. Harmillisesti, koska miehen aivot näkevät tuolloin naisen esineenä, saattaa tuo nainen saada vastakaikua vain kaikista pinnallisimmilta miehiltä, tai pahimmissa tapauksissa jäädä pelkäksi yhden yön juttujen keräilyksi, kun mies kiinnostuu vain seksuaalisella tasolla.

Aika suoraviivainen ja yleistävä teoria, mutta tulipa kirjattua.

Tänään ei ajatus kulje, joten jätetään tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti