sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Lipsuminen jatkuu

Plääh, jatkan edelleen samalla linjalla, en pysty pitäytymään rutiineissa sosiaalisen elämän rynnätessä ylitse höyryveturin lailla. Joudun ottamaan itseäni niskasta kiinni huomenissa. Tämän päivän olen ollut väsynyt, sillä yöunet jäivät hyvin vähäisiksi, mikä on osoittautunut hyvinkin haitalliseksi työnteon näkökulmalta. Keskittymiskyky on lähennellyt nollaa, ajatus on aina harhaillut jonnekin ja kohta huomaa käyttäneensä viimeisen tunnin Wikipediassa pyörimiseen tai johonkin muuhun yhtä tehokkaaseen toimintaan.


Mietin tänään, miten paljon olen sanonut sanoja, jotka ovat satuttaneet ihmisiä. Tiettyjen ihmisten kohdalla olen käyttänyt verbaalista väkivaltaa, sillä he ovat sen ansainneet, mutta nyt on kysymys niistä sanoista, jotka olen sanonut vahingossa, tai jotka toinen osapuoli on väärinymmärtänyt. En tietenkään voi koskaan tietää niiden ihmisten määrää, joita olen loukannut sanoillani, mutta en siihen myöskään aktiivisesti pyri. Itse en enää juurikaan ota itseeni muiden sanoista, sillä usein ihmiset sanovat asioita, joita eivät täysin tarkoita. Kuitenkin niiden ihmisten, jotka on juuri oppinut tuntemaan, ilkeät sanat saattavat jäädä mieleen liiankin hyvin. Harvoin noin on kyllä käynyt.

Toisinaan kuulee selän takana juttuja omasta itsestään, mikä on aina hämmentävää. Vaikka ei olisi aikomus loukata, voi se, että on tietoinen siitä, että joku muu on sanonut jotain minusta, saada aikaan jopa masentuneisuuden tunteen. Selän takana puhuminenkin, vaikka tarkoituksena ei ole satuttaa kritiikin kohteena olevaa ihmistä, voitaneen kuitenkin tulkita tietynlaiseksi hyökkäykseksi. Miksipä muuten toista kommentoitaisiin, jos jotain ei olisi hampaankolossa. En ainakaan haluaisi uskoa, että ihmiset haukkuisivat toisia selän takana huvin ja harrastuksen vuoksi.

Sana on vahva väline, ja jos itse tulkitsee väärin toisen sanoman, saattaa se pahimmillaan johtaa välien katkeamiseen. Siksipä olisikin hyvä, jos jää edes jonkinlaista epäselvyyttä asiasta, kysyä, mitä toinen oikeastaan sanoillaan tarkoittaa. Jos jää vain pyörittelemään toisen sanoja päässään, tekee vain itselleen hallaa.

Punainen lanka hävisi maanrakoon, ja koska tahdon vain nukkumaan, jätetään lanka sinne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti