lauantai 21. joulukuuta 2013

MBTI-persoonallisuustyypit ja ylianalysointi

Käytin tämän päivän eri MBTI-persoonallisuustyyppejä edustavien ihmisten videoiden katsomiseen YouTubessa. Niissä kuvailtiin, millaista on olla vaikkapa ENTJ, miten tuo persoonallisuus ilmenee itsessä, minkälaisten ihmisten kanssa kyseinen persoonallisuus parhaiten tulee toimeen, millaisia vahvuuksia ja heikkouksia eri persoonilla on. Erikoisimpia olivat videot, joissa ohjeistettiin kuinka erottaa kaksi eri persoonatyyppiä toisistaan, tai videoita, joissa puitiin sitä, millaiset persoonatyypit ovat keskenään kaikista yhteensopivimpia parisuhdetta ajatellen.

Väistämättä tulee mieleen, että ihmiset ehkä yliarvioivat tuon testin tulosten merkityksen. Eihän horoskooppimerkkiäkään (toivottavasti) pidetä mitenkään hyvänä indikaattorina ihmisen luonteenpiirteistä, vaikka tiettyjä yhteneväisyyksiä olisikin olemassa. Toki, MBTI on tieteellisempi, mutta persoonan tiivistäminen muutamaan kirjaimeen on ihmisen aliarvioimista ja ehkä turhaakin kategorisointia. Eihän kukaan ole täydellisesti introvertti tai ekstrovertti; jokainen sijoittuu jokaisessa persoonallisuuden osa-alueessa spektrin johonkin väliin. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että jokaisesta ihmisestä löytyy enemmän tai vähemmän piirteitä kummastakin ääripäästä, joten tiukka kategorisointi ääriesimerkkien perusteella on mielestäni turhaa.

Yksi piirre, minkä noista videoista huomasi, on se, miten niin moni video käsitteli pelkästään introvertteja ja/tai oli introverttien tekemiä. Miksi juuri he kiinnostuvat tuosta testistä ja sen tuloksista? Introvertit tuntevat kenties itsensä väärinymmärretyiksi ja alistetuiksi ekstroverteille suunnatussa maailmassa, minkä tietyssä mielessä allekirjoitan. Ehkä siksi he tuntevat olevansa tilivelvollisia selittämään sen, mistä oma käytös johtuu.

Toinen asia, mikä on hiukan epäilyttävää, on se, että oman huonon käytöksensä voi laittaa pelkästään persoonallisuuden piikkiin. Jos sattuukin olemaan vaikkapa ISTP, jonka väitetään olevan vähemmän tunteellinen, tai ainakin sellainen, joka ei osaa näyttää tunteitaan, ei se oikeuta käyttäytymään rakastamiaan ihmisiä kohtaan hylkäävästi. Toki, sitä ei välttämättä itse tajua tekevänsä, mutta aina voi kehittyä. Olen myös huomannut, että jotkut introvertit tapaavat halveksua ekstrovertteja. Tämä on tietenkin aika ironista: väärinymmärretyt ja "kaltoinkohdellut" ihmiset tekevät juuri sitä samaa, mitä heille itselle on tehty.

Kolmas juttu, joka nousee mieleen, on itseään toteuttavan ennustuksen mahdollisuus. Kun luemme oman persoonallisuustyyppimme kuvauksen, saatamme luottaa siihen liian naiivisti, jolloin alamme konformoitua tuohon muottiin, jonka testi meille asettaa. Vaikka jotkin seikat eivät pitäisikään paikkaansa, saatamme muuttaa käsityksiämme, jotta täytämme kaikki kriteerit. Samaa on havaittavissa, edelleen, horoskoopeissa. Vaikka kaikki ei täsmäisikään sataprosenttisesti, täydennämme itse piirteitämme, jotta se olisi oikea. Halumme uskoa on vahvempi kuin logiikka.

Eräs noita videoita työstänyt henkilö, INTP tyypiltään, saikin tietää tarkempien, eksperttien teettämien testien jälkeen, että onkin INFJ. Tämä oli shokki kyseiselle herralle, koska hän oli kuluttanut niin kovasti aikaa ja vaivaa tehdäkseen kymmeniä, ellei jopa satoja videoita, joissa pyörii taustalla tuo "diagnoosi" persoonallisuustyypistä. Nyt, kun persoonallisuustyypitys olikin väärä, tuntui hän huijanneensa itseään ja katsojiaan, ja aikoi poistaa aikaisemmat selostuksensa. Tuo kuvastaa mielestäni hyvin sitä, miksi liika kategorisointi on pahasta. Alamme uskoa, että persoonamme on täysin kytköksissä noihin muutamaan kirjaimeen, vaikka se luo vain kehyksen, johon koko kuvamme maalautuu. Näin tuo henkilö itsekin sanoi aikaisemmalla videolla, mutta ilmeisesti ei allekirjoittanutkaan tuota lausetta.

MBTI auttaa ymmärtämään paremmin sitä, miten ja miksi toimimme niin kuin toimimme, mutta sen ei pidä antaa olla "tuomio" missään tapauksessa. Tietenkin se, että ymmärrämme, miten eri ihmiset keräävät tietoa, reagoivat ärsykkeisiin ja tekevät päätöksiä, laajentaa maailmankuvaamme; ihmiset todellakin ovat erilaisia, myös aivoiltaan. Hyödyllisin noista asteikoista on ehkä I-E-spektri, sillä itsellenikin on todella vaikeaa ymmärtää ekstroversiota, ja luultavasti vastaavasti ekstroverttejen on vaikea ymmärtää introvertteja.


Liika kategorisointi luo kuitenkin näkymättömiä rajoja ihmisten välille, joten niitä tulisi välttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti