torstai 13. helmikuuta 2014

Huumori yhdistää, ja erottaa

Huumorintaju on ehkä kaikista ihmisten ominaisuuksista eniten yhdistävä tekijä. Ainakin omalla kohdallani viihdyn paljon enemmän sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät huumoriani ja toisaalta joiden huumoria minä ymmärrän. Eräällä kavereistani on hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on hauskaa verrattuna minuun. Se, mikä hänen mielestään on mielenräjäyttävän huvittavaa (esimerkiksi sketsi) saattaa omasta mielestäni olla vain tyhmää. Toisaalta, jos itse sanon jotakin vitsiksi tarkoitettua, hän ei välttämättä tajua, että vitsailen. Ehkä siksi emme ole koskaan olleet erityisen läheisiä, vaikka tunteneet olemmekin jo yläkoulusta asti.

Tietyllä tavalla tuollainen rajoittaa todella paljon kanssakäymistä. Nauru kuitenkin rikkoo esteitä ihmisten välillä. Se on luonteva tapa näyttää tunteita toiselle, mikä lisää luottamusta ihmisten välillä. Tietenkin se, että toinen ymmärtää, mitä sanojen takana on, luo tietynlaisen yhteyden tunteen ihmisten välille. Kun toinen reagoi tavalla, jolla haluaakin toisen reagoivan, sanallisen vihjailun avulla, tuntuu kuin toinen olisi samalla aaltopituudella, että toinen ymmärtää jotakin enemmän sinusta itsestäsi kuin monet muut ihmiset. On ihan loogista pitää enemmän sellaisesta seurasta, jonka seurassa saa nauraa ja naurattaa. Se luo jo neurobiologisestikin paremman olon, ja varmasti psyykkisestikin. Kun voi pitää hauskaa toisen kanssa, osaa luottamuksen kasvaessa osoittaa myös muita tunteita ja puhua sellaisista asioista, joita ei kaikille jaa.

Huumori on myös tutustumisvaiheessa melko helppo tapa valaa luottamusta ja luoda yhteyden toisiin ihmisiin. Toisaalta liian omaperäinen ja kyseenalainen huumori saattaa pelottaa ihmisiä kauemmaksi. Esimerkiksi ystävieni kanssa leikinlasku menee niin paljon sovinnaisuuden rajan toiselle puolelle, että joku saattaisi pitää meitä rasisteina, perversseinä, sairaina, ilkeinä ja aivan järjiltään olevilta. Okei, joku saattaisi sanoa, että tuo jälkimmäinen pitää paikkaansa ainakin minun kohdallani. Kuitenkin pointtina on, että tuon luottamuksen kautta, joka on syntynyt ihmissuhteissa, voi helposti sanoa asioita, myös kyseenalaisia sellaisia, niin, että toinen ymmärtää täsmälleen, milloin kyse on huumorista. On helppo heittää ironista läppää vaikkapa homoseksuaaleista, kun tietää että toinen ymmärtää että olen täsmälleen päinvastaista mieltä kuin mitä sanat antavat ymmärtää.


Tämä meni nyt jaaritteluksi, mutta huumori on liima, joka pitää ihmissuhteita kasassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti